Prevenció

Prevenir (Gran Diccionari de la Llengua Catalana):

  1. Advertir algú per endavant d’alguna cosa. Us previnc que si no ho feu hi sortireu perdent.
  2. Preveure una cosa per impedir-la, per evitar-ne els efectes. Un remei per a prevenir una recruada.
  3. Disposar per endavant l’ànim d’algú en un sentit favorable o desfavorable. Ja l’havien previngut contra les pretensions del príncep.

Cada vegada més crec que els psicòlegs i psicoterapeutes hem de treballar des de la prevenció. És ben sabut que la prevenció és essencial quan es tracta de la salut física, però per què no es treballa tant des de la salut mental? Hem anat millorant molt, això és cert, però avui en dia encara hi ha molts buits i moltes mancances. La majoria de vosaltres aneu al metge quan us fa mal la panxa o quan us heu trencat un dit, però en canvi sou pocs els que demaneu ajuda al psicòleg/psicoterapeuta quan us noteu inquiets, no podeu dormir bé, teniu pensaments que us martiritzen, teniu dubtes existencials, us sentiu extremadament tristos… normalment (la gran majoria de persones) van al psicòleg quan no hi ha res més a fer, quan s’han esgotat totes les altres opcions. Aquí han fet molt mal els estereotips al voltant de la figura dels professionals de la salut mental i dels seus usuaris. En som conscients.

Però això ha de canviar i està canviant (per sort) i cada vegada hi ha més consciència de que els psicòlegs/psicoterapeutes som persones. No som bitxos estranys que som capaços de llegir la ment de les persones que tenim al davant, tampoc tenim la veritat absoluta, tampoc dominem totes les àrees ni tots els misteris de la ment humana… som persones que tenim una intuïció i que, de manera més o menys encertada, intentem veure què necessiteu i us intentem guiar per aquest camí que anomenem vida.

I com que, mica en mica, es va normalitzant la figura del psicòleg, també cada vegada més tractem amb persones que NO tenen cap tipus de patologia mental diagnositcada (ni per diagnosticar). Cada vegada més tractem amb nens i adolescents que estan completament sans i els acompanyem en el camí del seu desenvolupament. Escoltant, respectant i, sobretot, dotant d’eines perquè ells sols puguin fer front als problemes que van sorgint. Estem fent prevenció perquè, amb bons hàbits i aquestes eines, podem evitar situacions de crisi personal. Prevenim discussions, conflictes greus amb pares i amics, prevenim consum de tòxics, conductes sexuals de risc, prevenim crisis d’ansietat, trastorns de la conducta alimentària, prevenim mala gestió emocional, fracàs escolar,… Guanyem confiança, autoestima, control, coneixença d’un mateix i dels altres, motivació, il.lusió.

Però no només la prevenció es pot aplicar a petits i joves, sinó a tota la població en general. Quan som adults ja som més capaços de notar que hi ha aspectes que hem de treballar, que a la llarga ens poden portar problemes. També veiem quan hi ha situacions que ens estan començant a superar, que necessitem treballar-ho d’arrel. Treballar aquests petits problemes a l’inici, quan encara no s’han enquistat, ens pot permetre tenir un alt percentatge d’èxit. Diguem que no és el mateix atacar un càncer que fa 1mm, que un que fa 10cm i ha fet metàstasi.

Els psicòlegs i psicoterapeutes estem aquí per evitar que, amb el pas del temps, aquesta petita molèstia que sents es converteixi en una llosa que no et deixa caminar. Estem aquí perquè el teu fill/a sigui capaç de fer front a les pressions socials que anirà rebent en un futur inmediat. Estem aquí perquè aquesta petita ansietat que sents ara no es converteixi en un trastorn. Estem aquí perquè aquest dolor que t’ha quedat al perdre a la persona estimada no es converteixi en un dol patològic. No ignoris les senyals que t’envia el cos i mira’t, escolta’t, sent. No tinguis por, busca el professional o la professional que et generi més feeling i truca-hi o envia un correu. La prevenció és el camí.

La nostra ment és un jardí, els nostres pensaments són llavors. Tu pots fer-hi créixer pantes o bé males herbes. (Ritu Ghatourey)

Si tens qualsevol dubte sobre els plans de prevenció individuals i/o col.lectius, no dubtis a enviar-me un correu a contacte@annapamplona.com

annapamplona