Les sis fases del perdó

Fa unes setmanes vaig posar un post on explicava que havia assistit a una classe magnífica sobre el perdó. La va fer la Julieta Paris dins el curs de mindfulness “avançat” que estem fent a Girona, amb en Carles Ruiz també. Va ser una classe molt interessant perquè TOTS tenim coses a perdonar, als altres i a nosaltres mateixos. I TOTS hem sigut, som i serem perdonats alguna vegada. La Julieta va escriure una frase a la pissarra que ens va fer reflexionar molt a tots:

Perdonar és recordar sense dolor.

Ens va explicar les sis fases del perdó. Perquè perdonar és un procés i requereix temps. De vegades molt temps, de vegades no som capaços d’arribar a les últimes fases per arribar a perdonar del tot. Us escric les fases, perquè us poden anar bé per veure en quin punt esteu; també us pot anar bé per reconèixer si hi ha alguna cosa que us punxa dins vostre, quelcom que indica que s’han de treballar coses…

  1. Reconèixer el mal. Reconèixer que això que tu m’has fet, m’ha fet mal. En aquesta fase resolem les preguntes Què ha passat? Qui ho ha provocat? Anem a la CAUSA.
  2. Identificar emocions implicades. Què sento? Sento ràbia, por, vergonya? En aquesta fase és molt important relacionar el que ens ha passat i el que sentim ARA amb alguna experiència del nostre passat en la que ens hàgim sentit de manera similar. Potser no avancem perquè hi ha una ferida oberta.
  3. Expressar dolor/ira vers el que ha passat.
  4. Posar límits per protegir-nos. Quan algú ens ha fet mal, ens hem de protegir per sobreviure. No serem tan massoques de tornar a la font del dolor… posar límits per no parlar/veure a la persona ens pot ajudar.
  5. Cancel.lar el deute. Sentir que no em deus res, deixar anar.
  6. Reconciliació. Aquesta fase no és estrictament necessària pel procés de perdó. Diguem que l’objectiu de perdonar no és reconciliar-se, perquè no fa falta que l’altra persona sàpiga que estem fent aquest procés, tampoc cal que estigui davant nostre, tampoc cal que estigui viva.

Com saber si has perdonat? o si estàs en el camí de perdonar? Quan no hi ha ràbia, ni dolor, ni rencor…

És difícil perdonar, a mi personalment em costa molt. Però estic fent avenços per perdonar i perdonar-me. Mica en mica… i a tu? Et costa? Hi ha alguna cosa a perdonar i a perdonar-te? Perdonar t’allibera.

annapamplona

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.