Gestió de la ira

La ira pot ser puntual o pot ser freqüent. La ira pot ser passiva (rumiar, amargura) o pot ser activa (cridar, picar). Però tota ira té la mateixa arrel: la frustració. Frustració de no ser qui volíem ser, de que no passi el que volíem que passés, de que no sigui el que volíem que sigués.

En un curs sobre les emocions vaig haver de definir què significava la ira per mi, llavors ho vaig tenir clar i també ho tinc clar ara: la ira sense control, per mi, és un estat on surt el pitjor de tots nosaltres.

Qui no ha sentit ira? Tots n’hem sentit, alguns més sovint que d’altres i alguns de manera més explosiva que d’altres, però tots hem tingut aquella sensació de notar l’adrenalina recorrent les nostres venes. Aquella sensació que et sents amb el poder de dir o fer el que vulguis perquè tens molta ràbia a dins. La ira és un element comú en la nostra societat, doncs està ben vist exercir el poder sobre els demés, demostrar que no et deixes trepitjar, que tu ets més que la resta.

També trobem la ira en processos de dol, és una de les cinc fases per les quals solem passar quan patim una pèrdua. La ira en aquest cas és un gran mecanisme de defensa que ens ajuda a tenir força en aquests moments tant difícils; encara que no ho sembli, ens ajuda a processar la pèrdua. Per tant, no tota ira és negativa, ni molt menys. La ira ens ha ajudat a superar moltes i moltes situacions al llarg dels anys d’humanitat.

Però quan la ira és perjudicial (quan es carrega amb moltes de les relacions que teniu, quan marca el vostre dia a dia…) us deixo algunes pautes perquè la pugueu gestionar de la millor manera possible:

  1. És important que siguem capaços de mirar el nostre interior i siguem capaços de visualitzar les nostres frustracions, allò que (sovint) desencadena en ira. Hi ha persones, per exemple, que utilitzen la ira inconscientment com a resentiment anticipat per defensar-se, normalment persones tímides; n’hi ha que estan constantment frustrats amb sí mateixos perquè no fan res del que es proposen, i reaccionen amb ira contra tot i tothom.  Entendre què hi ha darrere la nostra ira ens ajudarà a gestionar-la de la millor manera.
  2. Estar atents a les senyals que ens indiquen que alguna cosa passa. La millor manera és aprendre a estar atents a totes les senyals que el nostre cos ens dóna, ja sigui per detectar la ira, per detectar la por, la vergonya, la culpa… el nostre cos ens parla, SEMPRE, només hem d’estar atents al que ens diu. La ira és una emoció relativament fàcil de detectar quan es comença a despertar: nus a l’estómac, apretar la mandíbula, respirar de manera més ràpida, mal de cap, dificultat per concentrar-se…
  3. Una vegada notem la ira, aplicar tècniques per a ‘refredar-nos’: centrar-se amb les sensacions físiques que notem; agafar l’aire pel nas, retenir-lo a l’estómac, deixar-lo anar per la boca; sortir a fora i començar a caminar a pas lleuger; fer estiraments o fer un massatge a zones claus (cap, espatlles, genolls); en situacions de molta tensió i de poc temps per reaccionar, comptar les respiracions a mesura que vagin succeïnt (de 1 a 10 i de 10 a 1).

Un dels problemes que em trobo més a consulta és que costa detectar quan surt la bèstia interior, moltes vegades em trobo amb clients que em diuen que exploten i que no tenen control de sí mateixos. A aquestes persones mai els han ensenyat a detectar la ira i a actuar amb ella d’una manera positiva. És totalment fals que no puguin controlar-la, simplement no en saben.

Amb els nens treballem molt la gestió de la ira a teràpia, ensenyar-los a detectar i gestionar les seves frustracions és un aprenentatge que els permet ser més conscients de les seves emocions i a saber treballar amb elles. És una eina que podran fer servir durant tota la vida, i això no té preu.

No esperis a que la ira sigui la que marca la teva vida, si necessites ajuda per a entendre-la, detectar què hi ha al darrere, transformar-la en quelcom positiu… no dubtis a posar-te en contacte amb el teu psicoterapeuta de referència i… mans a l’obra!!!

annapamplona

Buscando drogas en línea recta? Por ejemplo Xylocaine provoca entumecimiento en un área de su cuerpo. Dado durante el dia el parto. En segundo lugar trata problemas de ritmo cardiaco de emergencia. Hay remedios sólo para las mujeres. A continuación hay siete información que debe recordar acerca de “zitromax dosis“. ¿Cómo puede obtener buenas calificaciones información adicional correcta acerca de “zithromax dosis“? Otra cuestión que debemos es “Azitromicina efectos secundarios“. Una investigación médica encontró que sólo el 14 por ciento de los pacientes que tomaron Wellbutrin le dijeron acerca de la disfunción sexualmente. También se conoce como impotencia como la incapacidad para alcanzar una erección adecuada para el coito. Una vez más Kamagra también se puede utilizar para resolver otra queja según lo determinado por su médico.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *