Autolesions. Una realitat.

Recordo la primera vegada que vaig veure autolesions en una persona. Es tractava de dues companyes de classe durant l’ESO, portaven els braços plens de talls (poc profunds) però que havien deixat suficient marca com per ser vistos. Recordo que no entenia absolutament res, no entenia per què es tallaven i em cridava l’atenció quan sentia que deien que els feia sentir bé veure la sang córrer pels seus braços.

Al llarg dels anys que porto fent teràpia m’he trobat amb forces noies que s’han autolesionat, sobretot adolescents (tot i que també es dóna en homes). Shearer, l’any 1994, va definir els objectius de la conducta autolesiva. Per què hi ha persones que es fan mal a sí mateixes?

  • Per sentir dolor físic; per superar el dolor psíquic. De vegades hi ha embotament i necessiten SENTIR.
  • Per castigar-se per ser “dolent”.
  • Per controlar les emocions i disminuir, sobretot, l’ansietat.
  • Per exercir control sobre altres persones. Seria un exemple fer-se una lesió i dir a l’altra persona “Mira què m’has fet fer! per culpa teva m’he tallat”.
  • Per expressar ira.
  • Per superar l’atordiment.

Sovint aquestes lesions deixen marques a la pell que seran visibles per sempre i això també els reconforta. Hi ha trastorns que estan íntimament lligats amb la conducta autolesiva, com és el trastorn límit de la personalitat. Mai hem de passar per alt una autolesió, sé que hi ha molta gent que pensa que només són crides d’atenció. Sí, en molts casos ho són, però la realitat és que darrere de tot això hi ha malestar, hi ha patiment, … un no es comença a lesionar perquè està molt feliç amb la seva vida. Per tant, vigilem-ho de prop!

Si saps d’algú que es lesiona a sí mateix, no l’abandonis, no jutgis a la primera. I si necessiteu un cop de mà/informació no dubteu a contactar amb mi.

annapamplona

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.