Intel·ligència emocional

 

Què és la intel.ligència emocional?

Podríem definir-la com ‘la capacitat d’entendre les emocions i equilibrar-les, de tal manera que puguem utilitzar-les en benefici propi i obtenir bons resultats en el que ens proposem’. 

És important tenir intel.ligència emocional?

Llegint un article de l’Elsa Punset, vaig arribar a un estudi d’un psicòleg que ha dedicat molts anys a investigar la ‘bona’ i ‘mala’ sort. Aquest psicòleg, el doctor Wiseman, va reunir a un gurp de 400 persones i les va dividir en dos grups: el grup dels que tenien sort i el grup dels que no. En un dels experiments, tots els participants van rebre un diari i aquests havien de comptar quantes fotografies hi havia en total; els del grup de la ‘bona sort’ van trigar pocs segons i els del grup dels ‘gafes’ trigaven minuts. Per què? A la segona pàgina del diari hi havia un anunci enorme que deia: ‘En aquest diari hi ha 43 fotografies, deixa de comptar’. L’anunci estava allà per tothom, però els ‘gafes‘ no tendien a fixar-se en l’anunci. Sabem que la gent que diu tenir mala sort sol ser més ansiosa i estar més tensa, l’ansietat ens impedeix obrir-nos a les coses, fixar-nos en allò inesperat. Com més ens proposem trobar alguna cosa concreta, menys coses percebem, prequè el nostre cervell es centra només en el que busquem i perdem oportunitats.

Serem intel.ligentment emocionals quan aprenguem a obrir-nos a totes les oportunitats i a estar centrats en l’aquí i l’ara.

Què implica aprendre a ser intel.ligentment emocionals?

Desenvolupar la intel.ligència emocional implica desenvolupar habilitats internes (com l’autoconeixement, la motivació, la gestió d’emocions…) i externes (com les habilitats socials o el lideratge). No significa que neutralitzem les emocions negatives, sinó que podem aprendre a identificar-les i a acceptar-les, aconseguint que durin menys en el temps i que siguem més efectius en les tasques que fem.

Per què em vaig decidir a engegar el programa d'entrenament en intel.ligència emocional?

Com que jo, com tots vosaltres, he sigut alumna d’educació infantil, educació primària, educació secundària i educació post-obligatòria, conec prou bé el sistema educatiu com per afirmar que a les escoles es treballa molt poc la intel.ligència emocional. Sí, em van ensenyar a fer arrels quadrades (que, de moment, no m’han servit de res) i em van fer memoritzar totes les preposicions en llengua castellana  i recitar-les davant la classe (això m’ha servit més), però no em van ensenyar a identificar les meves emocions, no em van ensenyar a controlar l’ansietat davant un examen important, ni davant un partit de bàsquet, ni davant una exposició oral… tampoc em van ensenyar com identificar la ira i com l’havia de tractar, ningú em va ensenyar a respondre eficaçment a la críticaa gestionar els conflictes…  Ara penso que potser els propis professors eren poc intel.ligentment emocionals per ensenyar-nos-ho i que calia algú (a part de la família) que ens ajudés a desenvolupar aquesta part emocional tant important.  Pensava que, amb els anys, les coses havien canviat, però cada vegada més em trobo amb nens que vénen a consulta per problemes que es podien haver evitat si algú els hagués ensenyat a ser intel.ligentment emocionals.

En què consisteix aquest programa?

És un programa destinat a nens i nenes de 3 a 14 anys, de manera individual. Amb els més petits treballarem a partir del joc, del moviment, dels contes, del dibuix... amb els més grans treballarem a partir del diàleg, dels role-playings, de l’expressió escrita… i amb tot això aprendrem a:

   • Identificar, etiquetar i expressar emocions.
   • Controlar els impulsos.
   • Reduir l’estrès.
   • Comunicar-nos de manera efectiva.
   • Respondre eficaçment a la crítica.
   • Guanyar tolerància a la frustració.
   • Conèixer-nos a nosaltres mateixos.
   • Millorar l’autoestima.
   • Utilitzar tècniques per afrontar els problemes.

Cada quan ens trobarem?

 Les trobades seran quinzenals i tindran una durada de 45 minuts, després de cada sessió s’enviarà un correu electrònic als pares per comentar el progrés del seu fill/a.

 

No els negueu als vostres fills la oportunitat de desenvolupar la seva intel.ligència emocional, us ho agraïran tota la vida.

annapamplona psicologia